i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


DEJANU TOFČEVIĆU NAGRADA ZA NAJBOLJI AFORIZAM

Dejan Tofčević
Dejan Tofčević

BEOGRAD, 9. oktobra (Tanjug) - Aforizam gosta iz Podgorice Dejana Tofčevića koji glasi: "Gradimo društvo bogatih tako da ovde sirotinja nema čemu da se nada", proglašen je za najbolji između 400 koji su uvršćeni u završno veče Satira festa, održano u svečanoj sali Skupštine opštine Stari grad.

Odluku je saopštio selektor Sedmog satira festa i predsednik žirija Aleksandar Baljak (članovi su bili Ranko Guzina i Jovo Nikolić).

Baljak je uručio nagradu koja nosi ime rano preminulog člana Beogradskog aforističarskog kruga Vuka Grigorijevića.

Predsednik novoustanovljenog Saveta Satira festa Miodrag Jakšić je podsetio da se na sedmom skupu aforističara, koji se održava pod sloganom "Lec među Srbima", u čast 100. rođenja nenadmašnog poljskog majstora, okupilo tridesetak učesnika iz sedam zemalja iz okruženja (pored bivših jugoslovenskih republika još su bili iz Rumunije i Poljske), a da je na konkurs stiglo oko 3.000 aforizama.

On je ponovio da je ove godine nagrada za životno delo dodeljena slovenačkom aforističaru Žarko Petanu (80) i da će mu biti uručena krajem oktobra u Ljubljani.

O Stanislavu Ježiju Lecu (1909-1966) govorio je Dejan Milojević označivši ga kao "aksiom koji se ne dokazuje" i kao "prvog među jednakima", da bi mu pripisao u zaslugu što je aforizam stekao toliko sledbenika u nekadašnjoj Jugoslaviji, a posebno u Beogradu koji se danas smatra za njegovu svetsku prestonicu.

Usledio je "dribling duha na malom prostoru" (definicija aforizma) pred prepunom salom koja je salvama smeha i spontanim aplauzima za "pogotke u sridu" dva sata nagrađivala nastupe autora 400 odabranih aforizama.


Politika, 10. oktobar 2009.

ZAŠTO JE PROPALO RIMSKO CARSTVO

Svečanim skupom "Veče aforizama" sinoć je u salii opštine Stari grad završen Sedmi međunarodni "Satira fest". Slogan ovogodišnje manifestacije bio je "Lec među Srbima" u čast stogodišnjice rođenja Stanislava Ježija Leca, poljskog aforističara.

Veče je otvorio Miodrag Jakšić, državni sekretar Ministarstva za dijasporu, koji je istakao da je ovaj festival iz godine u godinu sve popularniji i da predstavlja jedan od simbola našeg grada. Publici se obratio i Aleksandar Baljak, predednik Beogradkog aforističarkog kruga, napomenuvši da je na konkurs pristiglo više od 80 radova, od čega je žiri izabrao četrdesetak.

Osim naše zemlje, bilo je tu i aforističara iz Poljske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. U prepunoj sali smenjivali su se smeh i aplauzi, a svoja dela čitalo je oko 40 aforističara. Aleksandar Čotrić "istakao" je: "Samo ovca može da pristane da bude žrtveno jagnje", "Šesnaest rimskih careva rođeno je na teritoriji današnje Srbije. I onda se pitamo zašto je propalo Rimsko carstvo", "Mi smo kombi stranka. Sa nama su moguće sve kombinacije"...

Gotovo da nije bilo gosta koji je ostao ravnodušan na dovitljive komentare govornika i njihovo viđenje političke situacije u našoj zemlji, kao i svakodnevnih životnih događanja. Priznanje "Vuk Gligorijević" za najbolji aforizam otišlo je Dejanu Tofčeviću za doskočicu "Gradimo društvo bogatih, tako da ovde sirotinja nema čemu da se nada".

B.R.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic