i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


SALVE SMEHA I SPONTANI APLAUZI NA "SATIRA FESTU"

Stanislav Ježi Lec
Stanislav Ježi Lec

Sedmi međunarodni "Satira fest 2009", pod sloganom "Lec među Srbima", održan je u Beogradu 8. i 9. oktobra, u čast sto- godišnjice rođenja čuvenog poljskog afo- rističara Stanislava Ježija Leca.

Pred više od 500 posetilaca u velikoj sali opštine Stari grad održano je "Veče afo- rizama" na kojem su učestvovali autori kratke forme iz nekoliko država.

Predsednik novoustanovljenog Saveta Sa- tira festa, državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Miodrag Jakšić podsetio je da je na konkurs stiglo oko 3.000 aforizama. On je istakao da je ovaj festival iz godine u godinu sve popularniji i da predstavlja jedan od simbola Beograda.

Publici se obratio i Aleksandar Baljak, predsednik Beogradskog aforističarskog kruga, napomenuvši da su na konkurs pristigli radovi više od 80 autora, od čega je žiri, u čijem su sastavu još bili Ranko Guzina i Jovo Nikolić, izabrao tridesetak.

O Stanislavu Ježiju Lecu (1909-1966) govorio je Dejan Milojević označivši ga kao "aksiom koji se ne dokazuje" i kao "prvog među jednakima", da bi mu pripisao u zaslugu što je aforizam stekao toliko sledbenika u nekadašnjoj Jugoslaviji, a posebno u Beogradu koji se danas smatra za njegovu svetsku prestonicu.

- Usledio je "dribling duha na malom prostoru" (definicija aforizma) pred prepunom salom koja je salvama smeha i spontanim aplauzima za "pogotke u sridu" dva sata nagrađivala nastupe autora 400 odabranih aforizama – istaknuto je u izveštaju novinske agencije Tanjug.

Prema viđenju novinara "Politike" – "gotovo da nije bilo gosta koji je ostao ravnodušan na dovitljive komentare govornika i njihovo viđenje političke situacije u našoj zemlji, kao i svakodnevnih životnih događaja".

Svoje aforizme kazivali su:

Savo Martinović (1935), Beograd
Ranko Guzina (1939), Beograd
Rastko Zakić (1942), Beograd
Ismet Salihbegović (1945), Sarajevo, BiH
Raša Papeš (1947), Kragujevac
Rade Đergović (1948), Šabac
Dušan Puača (1949), Beograd
Milan Todorov (1951), Petrovaradin
Bojan Bogdanović (1951), Zenica, BiH
Milan Beštić (1952), Beograd
Božo Marić (1952), Banjaluka, BiH
Mitar Đerić (1952), Beograd
Milivoje Radovanović (1953), Svilajnac
Aleksandar Baljak (1954), Beograd
Veljko Rajković (1954), Podgorica, Crna Gora
Veselin Mišnić Lari (1954), Beograd
Zoran T. Popović (1957), Pančevo
Jovo Nikolić (1958), Koraj, BiH
Đorđe Otašević (1959), Beograd
Slobodan Simić (1963), Beograd
Vesna Denčić (1963), Beograd
Ninus Nestorović (1963), Novi Sad
Ekrem Macić (1966), Konjic, BiH
Aleksandar Čotrić (1966), Beograd
Dejan Tofčević (1971), Podgorica, Crna Gora
Bojan Ljubenović (1972), Beograd
Srđan Dinčić (1984), Sremska Mitrovica
Nenad Vučetić (1981), Kruševac

Aforizme predsednik Udruženja poljskih satiričara Vojćeha Vjerćoha, (Wojciech Wiercioch 1966) iz Varšave, pročitala je Ana Dagmara Luković.

Program je veoma uspešno i na duhovit način vodio Dragutin Minić Karlo.

Između 400 izgovorenih "ubojitih misli", za najbolji aforizam "Satira festa" žiri je proglasio: "Gradimo društvo bogatih tako da ovde sirotinja nema čemu da se nada". Njegovom autoru Dejanu Tofčeviću iz Podgorice, predsednik Beogradskog aforističarskog kruga Aleksandar Baljak uručio je nagradu "Vuk Gligorijević".

Žarko Petan
Žarko Petan

Priznanje Beogradskog aforističar- skog kruga za životno delo i ukupan doprinos satiri pripalo je slovenač- kom književniku, satiričaru i aforis- tičaru Žarku Petanu iz Ljubljane, rođenom 1929. godine.

Nagrada će Petanu biti uručena u Ljubljani, a dodeljena mu je, kako je istakao član žirija Aleksandar Čot- rić, za njegov višedecenijski umet- nički i književni rad na području satirične književnosti, kao i za afir- maciju aforistike u Sloveniji, bivšoj Jugoslaviji i Evropi. Petan je autor više dvadeset knjiga aforizama koje su prevedene na 27 jezika.

Pre početka skupa u opštini Stari grad, za učesnike "Satira festa" priređen je prijem u Udruženju književnika Srbije, gde ih je u ime Uprave pozdravio Dušan Cicvara, a u ime organizatora - Beogradskog aforističarskog kruga - dr Slobodan Simić.

Dušan Puača, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović
Dušan Puača, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović

"Satira fest" je počeo 8. oktobra polaganjem venaca na spomen-bistu Radoju Domanoviću na Kalemegdanu i spomen-ploču Jugoslovensko-poljskoj ligi u Uzun Mirkovoj ulici. U ime BAK-a prisutnima se obratio Dušan Puača, sekretar udruženja.

Dušan Puača, Aleksandar Baljak, Ana Dagmara Luković, Aleksandar Čotrić
Dušan Puača, Aleksandar Baljak, Ana Dagmara Luković, Aleksandar Čotrić

Istoga dana u Ministarstvu za dijasporu održan je književni skup posvećen Stanislavu Ježiju Lecu (1909-1966), na kojem su govorili Ana Dagmara Luković, Biserka Rajčić i Bane Jovanović, koji je pročitao i tekst Vitomira Teofilovića, a predstavilo se desetak aforističara iz i Srbije.

Njihovi aforizmi biće dvojezično objavljeni u poljskom tromesečnom časopisu "Balkanski mozaik", u broju posvećenom uspomeni na Leca.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic