i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Satira fest u znaku 150. godišnjice rođenja Čehova

Najbolji srpski aforističari i gosti iz regiona, 40 pisaca aforizama, književnog žanra dominantnog u srpskoj satiri, okupiće se 7. i 8. oktobra na Osmom međunarodnom festivalu humora i satire "Satira fest 2010" pod sloganom "Imam vremena, pišem kratko". Kako je najavljeno na konferenciji za novinare u Skupštini grada, Satira fest u organizaciji Beogradskog aforističarskog kruga proteći će u znaku obeležavanja 150 godina od rođenja ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova.

"Na centralnoj večeri, koja će se održati 8. oktobra u 19 sati u velikoj sali Gradske opštine Stari grad učestvovaće 40 aforističara iz Srbije, BiH, Rumunije, Crne Gore i Makedonije. Takođe, biće dodeljena nagrada "Vuk Gligorijević" za najbolji aforizam Boži Mariću iz Banjaluke za aforizam: "1941-Nein! 1948 - Njet! 1991 - Jok! 2010 -Yes!", nagrada za satiričnu priču "Šala" Milanu Todorovu iz Petrovaradina i za satiričnu pesmu "Endemuša" Miladinu Beriću iz Banjaluke", rekao je selektor festivala Aleksandar Baljak.

U Udruženju književnika Srbije prethodno će biti dodeljeno novoustanovljeno priznanje "Zlatni krug" za afirmaciju srpske satire u svetu. Dobitnici su Dagmara Ana Luković i Olga Lalić Krovicka iz Poljske, Gančo Savov iz Bugarske, Fabricio Karamanja iz Italije i Valerij Butulesku iz Rumunije. Prema rečima Baljka, ulaz na centralno veče Satira festa je kao i ranijih godina slobodan. On je istakao da je ova specifična manifestacija na kojoj se ljudi smeju i aplaudiraju na svakih pet sekundi omiljena kod naše publike. "Književne večeri satiričara su fenomen naših prostora, taj kontakt sa publikom teško da mogu da ostvare pisci drugih žanrova", kazao je Baljak. (Tanjug)

Cveće na bistu Radoja Domanovića

Delegacija Beogradskog aforističarskog kruga u kojoj su bili Aleksandar Baljak, Savo Martinović i Dejan Milojević položila je 7. oktobra cveće na bistu Radoja Domanovića na beogradskom Kalemegdanu.

Ovim činom započeo je Osmi međunarodni festival humora i satire Satira fest 2010.

Odavanju počasti velikom srpskom satiričaru prisustvovali su i Bojan Ljubenović, Aleksandar Čotrić i Ivan Vučetin, kao i gost iz Bugarske Gančo Savov.

Okrugli sto o Čehovu

U svečanoj sali Ministarstva za dijasporu održan je, u organizaciji Beogradskog aforističarskog kruga, Okrugli sto o Antonu Pavloviču Čehovu.

Okupljene je u ime Ministarstva pozdravio državni sekretar Miodrag Jakšić.

O velikanu ruske i svetske književnosti govorili su Jugoslavka Katić, Emilija Cerović-Mlađa i Bane Jovanović, dok je moderator programa Dragutin Minić Karlo pročitao rad Vitomira Teofilovića.

Posetioci su uživali i u čuvenoj Čehovljevoj priči "Činovnikova smrt".

Svoje satirične priče kazivali su Dušan Puača, Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić i Bojan Ljubenović.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic