i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


LEC MEĐU SRBIMA

Sedmi međunarodni "Satira fest" biće održan 8. i 9. oktobra u Beogradu, potvrđeno je na sednici Upravnog odbora Beograd- skog aforističarskog kruga, održanoj 13. septembra. Slogan ovogodišnje manifestacije glasi "Lec među Srbima", odlučili su članovi Uprave.

Stanislav Ježi Lec

Prvoga dana u prostorijama Ambasade Republike Poljske biće održan književni skup posvećen Stanislavu Ježiju Lecu, na kojem će o ovom velikom poljskom i svet- skom aforističaru, povodom 100 godina od rođenja, govoriti poljski i domaći pozna- vaoci njegovog stvaralaštva - Biserka Raj-čić, Vitomir Teofilović i drugi. Tom prilikom svoje aforizme kazivaće dvojica poljskih i desetak srpskih aforističara.

Sledećeg dana biće održano "Veče afori- zama" na kojem će se publici predstaviti dvadesetak najboljih autora kratke forme iz zemlje i inostranstva. Očekuje se učešće aforističara iz Poljske, Makedonije, Rumunije, BiH, Crne Gore i Srbije. O učesnicima, na osnovu prispelih radova do 20. septembra na adresu elektronske pošte: satirafest@gmail.com, odlučiće članovi Umetničkog saveta Festivala: Aleksandar Baljak, predsednik, Ranko Guzina i Jovo Nikolić, članovi. Oni će, istovremeno, činiti i žiri koji će odrediti koji je najbolji aforizam izgovoren na "Satira festu". Najboljem autoru pripašće priznanje "Vuk Gligorijević", nazvano po prerano preminulom istaknutom predstavniku Beogradskog aforističarskog kruga. Nagrada se sastoji iz plakete i novčanog iznosa od pet hiljada dinara.

Upravni odbor BAK-a jednoglasno je odlučio da novoustanovljeno priznanje za životno delo pripadne velikom slovenačkom aforističaru Žarku Petanu. Petan je, po mišljenju članova Uprave, jedan od najboljih stvaralaca satire na bivšem jugoslovenskom prostoru.

"Veče aforizama", kao i prošle godine vodiće Dragutin Minić Karlo, a za medijsko predstavljanje Festivala zaduženi su Bojan Ljubenović i Nenad Vučetić.

Od ove godine Festival dobija svoj Savet, a na njegovom čelu nalaziće se Miodrag Jakšić, književnik i državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Republike Srbije. Članovi Saveta biće ugledni književnici i profesori univerziteta.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic