i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Održana godišnja Skupština
Beogradskog aforističarskog kruga

U Beogradu je 11. marta, na treću godišnjicu osnivanja, održana Godišnja skupština Beogradskog aforističarskog kruga. Članovi Skupštine jednoglasno su prihvatili izveštaj o radu u 2010. godini, koji je podneo predsednik BAK-a Aleksandar Baljak.

Aleksandar Baljak, Dušan Puača, Vitomir Teofilović
Aleksandar Baljak, Dušan Puača, Vitomir Teofilović


On je, pored ostalog, rekao da je BAK uspešno organizovao Prvi festival kratke priče u aprilu, Osmi "Satira fest" u oktobru i Trideseti Novogodišnji satirikon u decembru.

- Na svakoj od ovih manifestacija, što nas posebno raduje i uliva ohrabrenje, bilo je prisutno više stotina posetilaca – istakao je Baljak.

On je saopštio da je 2010. godine u Srbiji i srpskom govornom području publikovano oko 30 knjiga aforizama, što je na nivou godišnjeg proseka.

Predsednik BAK-a je iz te produkcije izdvojio knjige Zorana T. Popovića "Glavom bez obzira" (BAK), Rada Jovanovića "Iz crvene banovine" (Agora) i zbirke aforizama za decu Aleksandra Čotrića "Dečja posla" i "Svojeglava knjiga" (Aurora). - Vredi pomenuti – kazao je Baljak – i knjigu prof. dr Miroslava Egerića "Domanovićevo pleme" (Agora), u kojoj su objavljeni tekstovi ovog poznatog profesora, pisca i književnog kritičara o srpskim satiričarima i njihovim delima.

BAK je – kazao je Baljak - prethodne godine objavio knjigu aforizama Zorana T. Popovića pod naslovom "Glavom bez obzira" i zbornik aforizama o muško-ženskim odnosima "Lepota je prolazna", koji je priredio Dušan Puača.

- Aforističari BAK-a - informisao je Baljak - u 2010. godini osvojili su većinu priznanja na domaćim i stranim festivalima humora i satire ("Zlatna kaciga" u Kruševcu, (Savo Martinović, prva nagrada za aforizam) "Čivijada" u Šapcu (Zoran T. Popović, prva nagrada za aforizam), "Smejada" u Banjaluci (Jovo Nikolić, prva nagrada za aforizam ...), nagrade na konkursima u Kačarevu (Aleksandar Čotrić), Čajetini (Milan Todorov), Mrkonjić Gradu..., kao i najznačajnije nagrade za novinsku i književnu satiru – "Radoje Domanović" (Raša Papeš i Bojan Ljubenović), "Jovan Hadži-Kostić" (Dragan Rajičić), "Dragiša Kašiković" (Jovo Nikolić)... Najveći broj priznanja za humor i satiru u 2010. godini poneo je Savo Martinović. Na Satira festu 2010. prvu nagradu za priču poneo je Milan Todorov, za pesmu Miladin Berić, a za aforizam Božo Marić.

Pored učešća članova BAK-a na književnim susretima u Srbiji (Beograd, Velika Plana, Novi Sad, Valjevo, Kruševac, Vranje...), zapažena su bila gostovanja u Temišvaru, Bijeljini, Pljevljima, Ugljeviku i Ambasadi Poljske u Beogradu. BAK je izrazio posebnu zahvalnost atašeu za kulturu poljske ambasade Ani Dagmari Luković, koja je prevela antologiju srpskog aforizma na poljski jezik i organizovala dobro posećen skup u zgradi poljskog poslanstva u Beogradu.

Govoreći o predstavljanju srpske satire u svetu, Baljak je kao izuzetno značajnu istakao antologiju srpskog aforizma "Din aforistica Serbiei" (Focus, Petrosani), u Rumuniji koja je u prevodu Gorana Mrakića i Valerijua Butuleskua u novembru 2010. objavljena kod istočnih suseda, zatim brojne prevode srpskih aforizama u Poljskoj Olge Lalić Krovicki, najviše Aleksandra Čotrića, kao i značajne prevode naših autora od strane Vasila Tolevskog u Makedoniji i objavljivanja u listu "Osten", Fabricija Karamanje u Italiji i Ganča Savova u Bugarskoj.

Predsednik BAK je ukazao na značaj satiričnih rubrika u "Novostima" (urednik Bojan Ljubenović), "Politici" (urednik Dragutin Minić Karlo), "Kragujevačkim novinama" (Dragan Rajičić) i "NIN"-u (urednik Aleksandar Baljak), za afirmaciju i popularizaciju žanra. Pohvale su upućene i internet stranama koje pišu i uređuju Vesna Denčić, Jovo Nikolić, Vladica Milenković i Aleksandar Čotrić. Posebno priznanje Aleksandar Baljak je odao izdavačkoj kući "Alma", vlasnika dr Đorđa Otaševića, koja je i u protekloj godini negovala satiričnu produkciju, kao i satiričniku "Etna", glavne urednice Vesne Denčić, koji je obeležio i vredan jubilej – stoti broj ovog mesečnog časopisa. Predsednik BAK-a pohvalio je Milana Beštića zbog njegovog pisanja stručnih recenzija i kvalitetnih oprema satiričnih knjiga.

- I pored svih ovih uspeha – zaključio je Baljak – ne možemo da budemo zadovoljni, jer je nastavljeno ignorisanje i marginalizovanje satire od Ministarstva kulture (odbilo da finansijski podrži "Satira fest", prevod knjiga aforizama na strane jezike, učešće satiričara na književnim sajmovima u inostranstvu), književničkih udruženja, većine medija, kao i književne kritike.

Čelni čovek BAK-a podsetio je da je u novembru prošle godine preminuo Iva Mažuranić iz Kragujevca, jedan od naših najboljih aforističara. - Mitar Tucović je umro 2009. godine, a prethodne godine je posthumno objavljena knjiga "Beli The", sa izborom njegovih aforizama i poezije. Knjigu je priredio Slobodan Simić – rekao je Baljak.

Takođe, jednoglasno je usvojen i finansijski izveštaj za prošlu godinu koji je saopštio sekretar BAK-a Dušan Puača. On je rekao da je, i pored skromnih sredstava za rad, dobijenih od Skupštine grada Beograda, nekoliko pokrovitelja i od članarine, uspešno realizovano sve što je bilo planirano, i da će ove godine preostalim novcem biti štampani zbornici sa prethodna tri "Satira festa". Puača je najavio da će BAK učestvovati i na ovogodišnjim konkursima na kojima se odobravaju sredstva za kulturne manifestacije.

Sa planiranim aktivnostima u ovoj godini članove je upoznao Aleksandar Čotrić, rekavši da u 2011. godini BAK namerava ponovno organizovanje Festivala kratke priče, Satira festa i Novogodišnjeg satirikona. Za koordinatora pripreme Festivala kratke priče, koji će biti održan u Studentskom kulturnom centru, određen je Nenad Vučetić. - Na polju izdavaštva - po Čotrićevim rečima - planirano je objavljivanje, pored već pomenutih zbornika sa "Satira festa", zbornika aforizama o sportu, knjige aforizama rumunskog autora Valerijua Butuleskua, antologije aforizama za decu i antologije slovenačkog aforizma.

Od planiranih gostovanja u inostranstvu, Čotrić je najavio književno veče 31. marta u Beču, u organizaciji Srpskog kulturnog foruma, kao i pozive za učešće na sličnim manifestacijama u Budimpešti, Splitu, Temišvaru i Varšavi.

Predsednik Skupštine BAK-a Vitomir Teofilović predložio je organizovanje večeri satire svakog meseca u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, a Bane Jovanović je izvestio da priprema panoramu aforizama o medijima i novinarstvu. Bojan Ljubenović je predložio da se na adekvatan način obeleži 100. broj "Etne" i potrebu da se u aktivnosti BAK-a uključi još više članova

Učesnici Skupštine, na predlog Slobodana Simića, ovlastili su Upravni odbor da razmotri predlog reditelja Borisa Mitića o izradi veb stranica BAK-a, popularizaciji nastupa aforističara, izradi antologije za predstavljanje na Sajmu u Lajpcigu 2012. godine, iniciranju ideje za stvaranje Muzeja satire u Beogradu i drugim temama.

Donete su odluke da se o prijemu novih članova u BAK izjasni Upravni odbor i da članarina i za 2011. godinu ostane nepromenjena – 500 dinara.

Skupštini su prisustvovali: Aleksandar Baljak, Slobodan Simić, Vitomir Teofilović, Dušan Puača, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović, Vesna Denčić, Bane Jovanović, Savo Martinović, Đorđe Otašević, Dejan Milojević, Zoran T. Popović, Mitar Đerić, Nenad Vučetić, Miroslav Sredanović i Veselin Mišnić.

Priredio: A.Č.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic