i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


SUSRET SLOVENAČKIH I SRPSKIH AFORISTIČARA

Predsednik Društva slovenskih aforistov Franc Čeč i predsednik Beogradskog aforističarskog kruga Aleksandar Baljak sastali su se 21. januara u Beogradu.

Franc Čeč, Aleksandar Baljak, Dragutin Karlo Minić, Aleksandar Čotrić
Franc Čeč, Aleksandar Baljak, Dragutin Karlo Minić, Aleksandar Čotrić

Ovaj prvi susret čelnih ljudi dva srodna udruženja protekao je u izuzetno prijateljskoj i srdačnoj atmosferi i razmeni mišljenja o statusu aforistike i aforističara u Sloveniji i Srbiji, novinskoj i književnoj produkciji u ovoj oblasti, kao i daljim perspektivama ove književne vrste.

U razgovoru su učestvovali i članovi BAK-a Dragutin Minić Karlo, Bojan Ljubenović i Aleksandar Čotrić.

Razgovaralo se o međusobnoj razmeni informacija, knjiga aforizama, časopisa i drugih publikacija.

Posebno je istaknuta potreba objavljivanja antologije slovenačkog aforizma u Srbiji i srpske antologije u Sloveniji, na čemu će se tokom ove godine angažovati predstavnici oba udruženja.

Razmatrano je i učešća na manifestacijama humora i satire u dve zemlje, kao i proširenje i učvršćivanje saradnje sa satiričarima u celom regionu – Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Članovi BAK-a pozvali su kolege iz Slovenije da budu učesnici sledećeg Satira festa koji će biti održan u Beogradu, u oktobru ove godine, kao i da šalju svoje aforizme za satirične rubrike u listovima i časopisima u Srbiji.

Zaključeno je da će međusobni uticaji i bolje upoznavanja doprineti poboljšanju kvaliteta slovenačke i srpske aforistike, kao i podizanju ugleda ove književne grane u obe zemlje, ali i na međunarodnom planu.

Dogovoreno je da suseti slovenačkih i beogradskih aforističara postanu redovni, a sledeći je planiran za maj ove godine.

A.Č.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic