i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


SPORAZUM O SARADNJI SRPSKIH I SLOVENAČKIH AFORISTIČARA

Srpski i slovenački aforističari potpisali su 29. juna u Beogradu sporazum o dugoročnoj saradnji i predstavili Antologiju srpskih aforizama, koja je pre nekoliko dana objavljena u Sloveniji. Sporazum su potpisali predsednik Beogradskog aforističarskog kruga Aleksandar Baljak, priređivač Antologije objavljene u Sloveniji, i predsednik Društva slovenačkih aforističara Franci Čeč, koji je i prevodilac srpskih aforizama iz ove antologije.

Franci Čeč, Aleksandar Baljak
Franci Čeč, Aleksandar Baljak

Na konferenciji za novinare u Udruženju književnika Srbije (UKS) sa temom "Uspesi srpske satire u svetu i predstavljanje Antologije srpskog aforizma na slovenačkom jeziku", državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore Miodrag Jakšić izrazio je zadovoljstvo da je srpski aforizam na velika vrata ušao na slovenačku književnu scenu. "Ovaj region mora da se pomiri u svim oblastima i prihvati da nam je zajednička budućnost u ujedinjenoj Evropi", rekao je Jakšić, ističući da će ministarstvo vera i dijaspore nastaviti da podržava srpsku satiru i da podstiče ovakvu vrstu saradnje.

Izbor od 36 autora, od Dušana Radovića do Tomislava Markovića, za antologiju objavljenu u Sloveniji sačinio je Baljak, koji je istakao da ova selekcija na najbolji način ilustruje srpsku aforistiku, koja postoji više od dva veka.

Zamenik predsednika Odbora za odnose sa Srbima van Srbije i istaknuti član Sekcije satiričara UKS Aleksandar Čotrić izrazio je zadovoljstvo što se ova antologija pojavila upravo u Sloveniji, gde postoji duga tradicija pisanja aforizama na čelu sa "legendom" Žarkom Petanom, koji je za ovu antologiju napisao uvodni tekst. Čotrić je podsetio da su antologije srpskih aforizama do sada objavljene u Nemačkoj, Poljskoj, Makedoniji, Rumuniji, a da su u protekle dve-tri godine objavljene antologije u kojima su zastupljeni srpski autori, kao što su Antologija mudrosti u Rusiji i Antologija najboljih svetskih aforističara u SAD, i najavio je objavljivanje antologija srpskih aforizama u Češkoj, Bugarskoj i Austriji. (Tanjug)

Vitomir Teofilović, Franci Čeč, Milovan Vitezović
Vitomir Teofilović, Franci Čeč, Milovan Vitezović


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic