i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Susret aforističara sa ministrom kulture

Ministar za kulturu Republike Srbije Predrag Marković primio je 26. jula delegaciju Beogradskog aforističarskog kruga u kojoj su bili predsednik ovog književnog udruženja - Aleksandar Baljak, sekretar Dušan Puača i član uprave Aleksandar Čotrić.

Aktuelni ministar Marković prvi je u jednom autorskom tekstu, u proleće 1985. godine upotrebio naziv Beogradski aforističarski krug, a u vreme kada je bio glavni i odgovorni urednik „Književne reči“, osamdesetih godina prošlog veka, ovaj časopis je širom otvorio svoje stranice beogradskim i srpskim satiričarima. Pored toga, Predrag Marković je pisac predgovora Antologiji srpskog satiričnog aforizma „Istorija afokalipse“ koja je objavljena 1987. godine, a priredio je Aleksandar Baljak.

Predstavnici BAK-a zbog toga su ministru Markoviću uručili počasnu člansku kartu Beogradskog aforističarskog kruga, čije postojanje je ozvaničeno 11. marta 2008. godine.

Baljak, Puača i Čotrić upoznali su ministra Markovića sa tradicionalnim festivalom „Satira fest“ koji će ove godine 7. oktobra biti održan po deveti put u Beogradu.

- Festival ima međunarodni karakter i na njemu će učestvovati tridesetak vrhunskih satiričara iz zemalja regiona. „Satira fest“ biće u znaku Vladimira Bulatovića Viba, pošto se navršilo 80. godina od njegovog rođenja. Na festivalu koji okuplja više stotina posetilaca i privlači značajnu pažnju medija, biće dodeljene nagrade za najbolji aforizam, satiričnu priču i pesmu – istakli su predstavnici BAK-a.

Ministar Marković sa zadovoljstvom je prihvatio predlog BAK-a da Ministarstvo kulture ove godine, po prvi put, bude pokrovitelj „Satira festa“.

Aforističari su uputili poziv ministru da otvori „Satira fest“.

U nastavku razgovora Baljak, Puača i Čotrić upoznali su ministra Markovića sa brojnim prevodima srpskih aforizama u inostranstvu.

- O velikom ugledu koji ova književna vrsta uživa u svetu, a piše se u Srbiji, svedoče antologije našeg aforizma objavljene poslednjih godina u Nemačkoj, Austriji, Bugarskoj, Makedoniji, Rusiji, SAD, Poljskoj, Rumuniji, Sloveniji i drugim državama – istakli su beogradski aforističari i ministru predstavili ove knjige.

Ministar kulture najavio je da će ministarstvo, na čijem je čelu, u okviru svojih mogućnosti, a putem redovnih konkursa, finasijki podržati prevođenje srpskih aforizama i njihovo objavljivanje u inostranstvu.

U tom kontekstu u razgovoru su pomenute antologije koje su u pripremi za objavljivanje u Austriji, Češkoj i Mađarskoj.

A.Č.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic