i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Politika, 08.mart 2010.

Uručena Vibova nagrada

Dragutinu Miniću Karlu i Srđanu Dinčiću priznanje je uručio
Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik lista „Politika”


Dobitnici Dragutin Minić Karlo i Srđan Dinčić

Prestižna Vibova nagrada za satiru, koja se po tradiciji dodeljuje na dan rođenja Vladimira Bulatovića Viba, uručena je juče u prostorijama „Politike” u dve kategorije – Srđanu Dinčiću, najboljem mladom satiričaru, i Dragutinu Miniću Karlu, za ukupan doprinos novinskoj satiri. Priznanje, koje se sastoji od diploma, grafika Jugoslava Vlahovića i novčanog iznosa, laureatima je uručio Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik lista „Politika”.

Petar Mićković, predsednik žirija za dodelu Vibove nagrade i urednik vikend izdanja „Politike”, ukazao je na to da je Dragutin Minić Karlo autor deset knjiga (devet su iz oblasti satire), kao i to da je Minić zastupljen u brojnim domaćim i inostranim antologijama i zbornicima aforizama i satire, a, između ostalih, dobitnik je i međunarodne nagrade „Aleko”.

– Dragutin Minić je, baveći se novinarstvom, zaslužan i za osnivanje mnogih satiričnih i humorističkih rubrika u časopisima i novinama koje je uređivao, od TV Revije, preko kruševačkog „Grada”, pa sve do „Bazara” i „Ilustrovane Politike”, da bi „sigurnu kuću” našao kao jedan od urednika u „Ošišanom ježu”, i vratio se pod krov „Politike”, gde uređuje rubriku „Satirikon”. Ostao je i dosledan u novinskoj priči, koju krase zanimljivost i jezgrovitost izraza, uz neophodnu dozu humora, začinjenu aforističkim darom. Pored uredničkog poziva, Minić svoje britke aforizme ispisuje i u „Politikinoj” temi nedelje, rekao je Mićković.

Glumac Pavle Minčić pročitao je aforizme Dragutina Minića Karla:

Svojevremeno smo prešli Albaniju,
sada su Albanci prešli nas.

Kada je Tito ukinuo kralja, komunisti su povikali:
To, care!

Imamo državni aparat za autogeno zavaravanje.

Parovi se danas zabavljaju preko fejsbuka,
to je najbolja kontracepcija…

Prema rečima Aleksandra Čotrića, člana žirija, Srđan Dinčić pripada samom vrhu mlađeg srpskog satiričarskog naraštaja, a nekoliko godina u kontinuitetu stvara i objavljuje veoma uspele aforizme koji predstavljaju spoj mladalačkog bunta i satiričarske zrelosti. Inače, Dinčić je široj javnosti poznat i kao učesnik ovogodišnjeg serijala „Survivor”, u kojem je poneo nezvaničnu titulu najduhovitijeg učesnika.

Evo samo nekih od aforizama Srđana Dinčića:

Bog sve vidi,
zato je pop kupio džip sa zatamnjenim staklima.

Političarima samo treba postavljati biste,
golubovi će odraditi ostalo.

Obećali su da neće biti praznih novčanika,
i oni su svoje ispunili.

Vlast nas je uhvatila za šiju,
opozicija tvrdi da će sa njima biti drugačije
– nije šija, nego vrat…

M. V.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic