i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


"Zlatnu značku" dobili Martinović, Teofilović i Božović

Priznanje "Zlatna značka" koje Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Srbije i Ministarstvo vera i dijaspore dodeljuju za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, uručeno je 24. maja ovogodišnjim dobitnicima u Narodnom pozorištu u Beogradu na sceni "Raša Plaović".

Državni sekretar Ministarstva vera i dijaspore Miodrag Jakšić čestitao je dobitnicima vredne i značajne nagrade, jednog od retkih sveobuhvatnih društvenih priznanja za doprinos u oblasti kulture koje se dodeljuje za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture. "Srpski stvaraoci, ma gde da žive, predstavljaju jedinstven kulturni i duhovni korpus. Srećni smo što danas među 54 dobitnika 'Zlatne značke' možemo videti naše ljude iz Južne Afrike, Amerike, Francuske, Nemačke, Slovenije i, naravno, svih delova Srbije, uključujući Vojvodinu, Kosovo i Metohiju i Šumadiju.

Jakšić je dodao da veruje da će svi oni od danas sa ponosom na svom reveru nositi "Zlatnu značku" KPZ Srbije, nagradu koju od 1981. godine dodeljuje KPZ Srbije a od 2005. godine se pridružilo i Ministarstvo vera i dijaspore.

Prema Jakšićevim rečima, žiri za dodelu "Zlatne značke" u sastavu književnik Milovan Vitezović, Marija Bišop i on kao predsednik, sve odluke je doneo jednoglasno, od pristiglih 540 predloga dodeljeno je 54 priznanja. Nagrada, pozlaćena značka i povelja, grafički list uručena je ovogodišnjim dobitnicima među kojima su brojni umetnici i kulturni aktivisti iz dijaspore. U ime nagrađenih zahvalio je dramski umetnik Milorad Mandić Manda koji je kazao da će svi sa ponosom nositi ova priznanja.

"Zadovoljstvo je posle toliko godina i uloženog truda, kada se verovatno većina nas nagrađenih pita da li to neko vidi, dobiti ovako vrednu, značajnu nagradu", kazao je popularni glumac.

Među ovogodišnjim dobitnicima "Zlatne značke", između ostalih, a na predlog Beogradskog aforističarskog kruga, su istaknuti satiričari Savo Martinović i Vitomir Teofilović, kao i profesor Ratko Božović koji je s teorijskog aspekta pisao o srpskim i crnogorskim aforističarima i u brojnim radovima i javnim istupima afirmisao satiričarsko stvaralaštvo.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic