i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Sećanje na...

 

Biografija


Zoran Matić Mazos
(1960-2010)

Zoran Matić Mazos je rođen 1960. Grdelici kod Leskovca, a ceo svoj životni i radni vek proveo u Paraćinu.

Njegovo stvaralaštvo granalo se na vizuelnu i pisanu formu. Bio je grafički dizajner, crtač karikatura i stripova, animator crtanih filmova. Učestvovao je na više od trideset festivala i salona. Imao je četiri samostalne izložbe karikature i stripa.
Pisao je prozu (roman u pripremi), kratku prozu (kratke priče i aforizmi) i poeziju.

Objavljivao u elektronskim i štampanim medijima. Osnivač je "Satirične Pozornice ŽIKIŠON" (2005) koja se bavi isključivo satiričnom reči. "Satirična Radionica ŽIKIŠON" (2006) koja se bavi karikaturom i stripom www.zikison.net

Pokrenuo je prvi privatni humorističko – satirični list posle II svetskog rata u Srbiji "GOLAĆ" (1991). i uređivao je više listova sve u okviru izdavačke kuće NIP "ORFELIN" (1990–2000) čiji je bio vlasnik, direktor i glavni i odgovorni urednik. Bio je kourednik elektronskog nedeljnog satiričnog lista "Satir" na www.artija.net. Osnivač i glavni i odgovorni urednik elektronskog nedeljnog časopisa za satiru, humor, karikaturu i strip "Žikišon" na www.zikison.net. Bio je autor i voditelj više radio i TV emisija iz kulture. Član je nekoliko Udruženja.

Dobitnik je brojnih nagrada, a poslednja - Književna nagrada "Čičak" - za satiru, nažalost nije mu uručena.

Knjige:
Mazos – karikature (1992),
Diogen(p)isanje" (2005) aforizmi,
Fuck you! (2007), aforizmi
 

 In memoriam / Biografija


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic