i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Sećanje na...

 

IN MEMORIAM


Politika, 11. februar 2005.


Milovan Ilić Minimaks


Milovan Ilić Minimaks


Naš poznati novinar Milovan Ilić Minimaks (1938, Lipnica, Knić - 2005. Padova, Italija) jedna od najvećih zvezda u istoriji našeg Radija i Televizije, preminuo je preksinoć u italijanskom gradu Padovi, posle duge i teške bolesti.

Prvo je jedno ime i prezime postalo nadimak. Posle je taj nadimak postao pojava. Glasna pojava. Malo ko ne zna taj glas. To je glas čoveka koji je imao brz jezik, izraziti dar govora, koji je imao duha i koji je imao šta da kaže.

"Minimaks svoju publiku hvata na glas, na jezik, na govor, na duh...", zapisao je Vlada Bulatović Vib u Predgovoru druge knjige Milovana Ilića Minimaksa "Iz malog mozga". Bila je to antologijska knjiga aforizama.

Prvu pisanu reč Milovan je objavio u "Politici" 1958. godine, i od tada počinje njegov stvaralački rad koji ga nije napustio ni do poslednjeg trenutka života. Objavio je ukupno devet knjiga, dobio je nagrade: Brana Cvetković za satiričnu poeziju 1992. godine, Radoje Domanović za satiru 1995. godine, a u Kruševcu je iste te godine dobio Grand pri na Trećem međunarodnom festivalu humora i satire. Iz "Ježa", gde je kratko vreme boravio kao pisac humora, Milovan Ilić se spustio Nušićevom ulicom (i tu ima neke simbolike) do zgrade Radio Beograda 1960. godine. Toj kući ostao je veran sve do penzije.

Široj javnosti Milovan Ilić ostaće u sećanju kao Minimaks, nenadmašni radio voditelj i humorista, kako je često za sebe govorio, "zabavljač naroda i tlačitelj vlasti". Nadimak je dobio po istoimenoj emisiji koja se emitovala na Drugom programu Radio Beograda četiri godine, a zatim je sa tim nadimkom posle kraće pauze - u to vreme se govorilo zbog pesme "Trla baba lan" i kako je narod pričao zatvora, a nikad nije bio u zatvoru, osim kad je zabavljao zatvorenike - započeo svoju kultnu emisiju "Tup-tup", koja je takođe iz političkih pobuda ukinuta posle dvadeset tri godine emitovanja.

U međuvremenu je Minimaks postao voditeljska zvezda TV emisija "Od glave do pete", "Nedeljno popodne" u kojoj je otkrivena Lepa Brena, "Formule jedan" i "Minimaksovizije" na TV "Politka", a zatim "Maksvizije" i "Grand šoua" na TV Pink. Nije bilo u svetu našeg političkog ili šou biznisa ličnosti koja nije gostovala "na Minimaksovom kanabetu". Svi su dolazili ili iz poštovanja, ili iz straha da ih Milovan negde kasnije ne očepi. Neki su ga voleli više, a neki manje. Jedino je sigurno - nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

Privatno će prijateljima ostati u sećanju kao izuzetno pedantna osoba. Bio je samouveren, tvrdoglav i veoma vredan. Za razliku od onog Minimaksa sa scene i malog ekrana, bio je tih, povučen i retko spreman za šalu. Ali kada je hteo, umeo je svoje društvo da zasmeje do suza...

Na koricama njegove poslednje knjige koja se jednostavno zove "Knjiga", Minimaks i njegova supruga Biljana strasno jedu lubenicu. Njihov isprepleten život dobio je svoj epilog. Oboje su otišli, Biljana mesec i po dana pre Miće, da "na onom svetu", ako ga ima, šire pozitivnu energiju...

V. Žujović

In memoriam / Biografija


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic