i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Sećanje na...

 

IN MEMORIAM


Rade Petković
1960 -2001

U nedelju 2. decembra, u 41-oj godini života, tragično je preminuo Rade Petković. Njegovi posmrtni ostaci preneti su u Banja Luku, gde je u subotu 8. decembra i sahranjen. 

Naglo ugašen mladi život ostavio je mnoga vrata otvorena, pa je utoliko teže zaokružiti jednu celinu. Radetov radoznao duh rasprostirao se u širokom luku, od nauke i tehnike do književnosti i satire. Ko je više na gubitku zbog njegovog odlaska, nauka ili satira, teško je reći, jer su radovi i iz jedne i iz druge oblasti, nažalost, ostali nedovršeni. 

Prve aforizme Rade Petković objavljivao je u omladinskoj štampi u vreme kada je to bilo pomalo opasno, a sredinom osamdesetih u Studentu imao je svoju rubriku pod nazivom Iz dnevnika budućeg ludaka, da bi je potom, mnogo godina kasnije, revitalizovao u elektronskom časopisu ETNA. Jedan od prvih Radetovih aforizama, koji je ušao u narod, glasio je: "Druže Tito mi ti se koljemo", ali je ipak bio poznatiji po erotskom aforizmu, za koje je dobio i nagradu na Prvom jugoslovenskom festivalu aforizama, 1990. godine u Prijedoru. Iako je aforizme pisao više od 15 godina, nažalost, za života nije objavio ni jednu knjigu. Međutim, deo rukopisa ovog izuzetno duhovitog satiričara je sačuvan, pa ostaje nada da će se naći neki izdavač koji će biti zainteresovan da radove objavi posthumno. 

Da li će neko moći da nastavi i uobliči rad i eksperimente na polju termodinamike, piscu ovih redova je teško da predvidi.

Vesna Denčić

In memoriam / Biografija / Izbor aforizama / Posthumno


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic