i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Nove knjige

 

Prikaz


Danas, 07-08. maj 2005.

"TRAGOVI" VLADANA SOKIĆA

U prepunoj dvorani užičke opštine predstavljena je knjiga "Tragovi" Vladana Sokića, aforističara, satiričara i pesnika, koji je iznenada preminuo pre dve godine. Knjigu je priredio dr Slobodan Simić, a pored njega, o Sokićevom ubojitom aforizmu, dubini i "crnilu" njegove satirične priče i melanholičnoj lirici, govorili su dr Ratko Božović, Rade Jovanović i Mitar Tucović, dok su glumci užičkog NP, Momčilo Murić i Svetisalv Jelisavčić čitali njegove aforizme. 

Vladan Sokić rođen je 14. jula 1963. u Užicu, gde je 8. juna 2003. iznenada preminuo. Diplomirao je na beogradskom Pravnom fakultetu i radio u užičkoj Elektrodistribuciji, koja je omogućila štampanje ove knjige. Pisao je aforizme, kratke priče i pesme, i objavljivao ih u mnogim novinama, časopisima, na radiju. Zastupljen je u brojnim antologijama i zbornicima aforizama. Više puta je nagrađivan, a među vrednim priznanjima, 1997. uručena mu je Vibova nagrada. 

Objavio je tri zbirke aforizama - Šlag na torturu (1997), "Kisele kiše" (1997), Kolac delo krasi (1999) i zbirku poezije "Restoran Medeja" (1999). Knjiga Tragovi predstavlja presek Sokićevog dela. U njoj su i aforizmi koje je pripremao za objavljivanje, nastali od 1999. do 2003, a koji ukazuju na Sokićev vrhunski domet u ovoj kratkoj književnoj formi.

Sokić je kao aforističar i satiričar ponikao u prepoznatljivoj užičkoj aforističarskoj dinastiji koja već dugo, uspešno i suvereno dominira domaćom scenom i u najboljem maniru sledi domanovićevske domete u srpskoj satiri.

- Sokić je umetnik koji je jasno i odvažno progovorio o svemu što je važno, a što se nije smelo prećutkivati. Bio je snažna ličnost koja nija pravila kompromise - rekao je Božović, citirajući Sokićeve ubojite "svedene romane": 

Da komunizam nije živ sahranjen, 
ne bi se ovako lako povampirio, 

Građani ne samo da se sahranjuju, 
već se i ubijaju o državnom trošku.

Narod koji ima ovakvu vlast, zaslužuje i goru, 
samo kad bi takva postojala. 

primećujući u njima uvek aktuelnog Domanovića. 

Porodica Sokića poklonila je najveći deo tiraža posetiocima koji su prisustvovali promociji, kao uzdarje za njihovu dugogodišnju podršku delu Vladana Sokića. 

N. Kovačević

In memoriam / Biografija / Izbor aforizama / Posthumno
Nagrada


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic