i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Sećanje na...

 

IN MEMORIAM


Mitar Tucović
(1948-2009)

Iznenada, u 61. godini života preminuo je naš cenjeni kolega, pesnik i aforističar, još jedan tragično prerano izgubljeni član legenarnog užičkog aforističarskog kvinteta „PAUK“, popularni i omiljeni Beli, The.

Veliki hroničar i kritičar svog vremena, u stihu i prozi, omiljeni kozer i šoumen među satiričarima, sahranjen je u nedelju, 14. juna na groblju u Sevojnu.

Jedan od najstarijih, po stažu, članova Beogradskog aforističkog kruga zastupljen je u gotovo svim antologijama srpskog aforizma, a njegovi radovi prevođeni su na mnoge strane jezike.

Stvaralački opus Mitra Tucovića tragično je zaustavljen u trenutku kada je imao ideja i snage da objavljuje i piše još aktivnije, i zadržao se na ostavštini od PET KVALITETNIH knjiga.

U RECENZIJAMA Tucovićevih knjiga, kolega po peru Slobodan Simić Mitra je nazvao stepskim vukom srpske satire, a Rade Jovanović užičkim Eliot Nesom u borbi protiv gluposti, a u tragično vizionarskom autoepitafu u knjizi "U mir do istrebljenja" Mitar Tucović, još 1995. godine, proročki tačno, prognozira i SVOJU sudbinu:

U ovoj zemlji život je kazna
Zato sam rečju tako škrt
Dežurni Prokrust ako sazna
O BOŽE DAJ MI BAR LAKU SMRT!
 

In memoriam / Biografija


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic