i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Pravci razvoja
Zašto aforizmi?
Zašto ne grafiti?
Zašto ne poslovice?
Zašto ne epigrami?
Proizvod duha
Reč dve o...
Napomena
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Napomena

 

Nabujala reka


Ideja za ovaj projekat već duže vreme tinjala je u meni, ali je, moram priznati, i strah od obimnog posla, bio delimično i kočnica da se upustim u ovu avanturu. Ukoliko ste pročitali uvodne tekstove, tekstove teoretičara i istraživača ove materije, mogli ste se uveriti da je ovo tema o kojoj se i te kako razmišlja, mada se znatno manje o njoj piše. Možda su razlozi upravo oni koje sam i ja navela, pogotovo što je za poslednjih deceniju ili dve, broj naših aforističara, a naročito knjiga, toliko nabujao, da je teško snaći se u moru, ili je možda bolje reći poplavi produkta britke i kritične misli.

U skladu sa naslovnom odrednicom, moram, dakle,  napomenuti da je bilo teško odabrati, pa i pronaći sve zbirke aforizama koje su objavljene, te je u skladu sa tim, ovo izbor iz materijala do kojeg sam uspela da dođem, što ne znači da u dogledno vreme neće "iskrsnuti" još nešto što će biti vredno da se postavi na ovom sajtu. A sa druge strane, tu su i nove knjige, koje samo što nisu izašle iz štampe, ili su u izdavačkom planu i čekaju na objavljivanje.

S obzirom na finansijsku situaciju i na to u kakvim vremenima živimo, potrebno je naglasiti i to da pojedini autori, koji su ostavili i te kakav pečat svojim malim bravurama u domenu satire, naprosto, nisu imali šanse da svoja dela ovekoveče u, za današnje uslove, svakako, najjeftinijem mediju - knjigu. Neki od njih su, možda i iz tih razloga, ili narodski rečeno - trbuhom za kruhom, naprosto prestali da se bave pisanjem, i posvetili se traženju izlaza za golu egzistenciju.

Vesna Denčić

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic