Radivoje Bojičić – Dobitnik nagrade „Dragiša Kašiković”

Satiričar iz Beograda Radivoje Bojičić ovogodišnji je dobitnik nagrade za aforistiku «Dragiša Kašiković», koja se od 1994. godine dodeljuje za visoke umetničke i naučne domete i širenje granica slobode stvaralaštva u oblastima, kojima se bavio istaknuti srpski politički emigrant i svestrani umetnik Dragiša Kašiković (1932-1977).

Žiri je u svom obrazloženju naveo da je „Radivoje Bojičić istaknuti srpski autor romana i priča, dramski pisac, scenarista, aforističar, istraživač istorije našeg humora i satire i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik ‘Ježa’, najdugovečnijeg balkanskog i jedinog domaćeg štampanog satiričnog časopisa.

„To što ‘Jež’ postoji u kontinuitetu od 1935. godine istinski je podvig, za šta najveća zasluga u poslednjih nekoliko decenija pripada prvom čoveku časopisa. Bojičić piše prividno lako, u stilskim figurama, višesmisleno, zavodljivo, duhovito, kritički, lepršavo, koristeći raznovrsnu leksiku. Čini to kontinuirano, ali uvek originalno i sveže. Poslednjih nekoliko godina prosto je tematski, stilski i poetički ‘eksplodirao’, postigavši punu stvaralačku zrelost, na radost, pa i oduševljenje čitalaca ‘Ježa’, drugih listova i časopisa u kojima objavljuje i, posebno, brojnih pratilaca na društvenih mrežama. Zahvaljujući satirama Radivoja Bojičića naše društvo je u prilici da se posmatra u ogledalu, koje i kada je krivo, pokazuje njegovo pravo lice”, ističe se u obrazloženju.

Nagrada, koju je ustanovila Izdavačka kuća «Srpska reč», sastoji iz plakete i novčanog iznosa, a dobitniku je uručena u Udruženju književnika 17. juna.

O laureatu je odlučivao žiri u sastavu: književnik Aleksandar Čotrić (predsednik), urednik u «Srpskoj reči» Aleksandar Cvetković i književnik Miodrag Jakšić (članovi).

Priznanje nosi ime po Dragiši Kašikoviću, jednom od najznačajnijih stvaralaca u dijaspori, satiričaru, piscu, publicisti, slikaru, prevodiocu, novinaru i uredniku. Kašiković je od savremenika nazvan „vitezom srpske političke emigracije”. Rođen je 1932. godine u Hadžićima, pored Sarajeva. Kao politički emigrant 1957. godine došao u SAD, gde je završio fakultet i perfektno ovladao engleskim, nemačkim i francuskim jezikom. Pokrenuo i književni časopis „Danas”, kao i satirični list „Čičak”. Pored ostalih, Kašiković je objavio knjige „Poručnik Kavaja”, „Dupljaci” (drama) i „Partija te tuži, Partija ti sudi” (aforizmi). Kašikovića su u Čikagu ubili agenti jugoslovenske Službe državne bezbednosti, u redakciji lista “Sloboda”, glasila organizacije Srpska narodna odbrane, koju je osnovao naučnik Mihailo Pupin 1908. godine.

Aleksandar Čotrić