In memoriam – Dagmara Ana Luković

ODLAZAK PRIJATELJA NAŠE KULTURE

Dagmara Ana Luković, konzulka Republike Poljske preminula je 2. septembra u bolnici u Zagrebu, posle kratke i teške bolesti. Na toj funkciji nalazila se od 2017. godine. Prethodno je bila konzulka Poljske u Generalnom konzulatu u Kalinjingradu (2015 – 2017) i ataše za kulturu u poljskoj ambasadi u Beogradu (2010 – 2015). U glavni grad tadašnje Jugoslavije došla je 1989. godine, pošto se prethodno udala za našeg državljanina. Studirala je slovački i srpsko-hrvatski jezik na čuvenom Jagelonskom univerzitetu u Krakovu. Još kao učenica bila je simpatizerka pokreta „Solidarnost” i pripadala je opozicionim i disidentskim organizacijama u komunističkoj Poljskoj.

Najveće zadovoljstvo bio joj rad na predstavljanju poljske kulture i zbližavanju sa srpskom i hrvatskom kulturom. Dagmara Ana Luković je volela umetnost u svakoj njenoj dimenziji. S entuzijazmom i velikim angažmanom organizovala je mnoga kulturna događanja – izložbe, revije filmova, koncerte i promocije književnosti. Bila je poznata u umetničkim krugovima u Beogradu i Zagrebu, među kojima je imala mnogo prijatelja.

Zaslužna je što je 2010. godine objavljena Antologija srpskih aforizama na poljskom jeziku „U krivom ogledalu”, u izdanju Centra Poliniuš – Pegaz. U predgovoru Antologiji, čiji je bila jedan od prevodilaca, navela je da su „srpski aforizmi s jedne strane univerzalni, a s druge karakteristični za srpski humor”, te da „svakom čitaocu garantuju dobru zabavu i duboku refleksiju”. U ovoj knjizi predstavljeni su: Aleksandar Baljak, Milan Beštić, Brana Crnčević, Aleksandar Čotrić, Ratko Dangubić, Vesna Denčić, Ranko Guzina, Rade Jovanović, Pavle Kovačević, Iva Mažuranić, Dejan Milojević, Ninus Nestorović, Jovo Nikolić, Đorđe Otašević, Raša Papeš, Zoran T. Popović, Dušan Puača, Milivoje Radovanović, Dragan Rajičić, Slobodan Simić, Milan Todorov i Rastko Zakić.

Pored ostalih događaja, organizovala je književno veče srpskih aforističara u poljskoj ambasadi u Beogradu. U poljskim časopisima objavljivala je stručne tekstove o fenomenu srpskog aforizma i njegovim sličnostima i razlikama u odnosu na poljsku aforistiku.

Beogradski aforističarski krug dodelio joj je 2010. godine priznanje „Zlatni krug”, za afirmaciju i popularizaciju satire u svetu.

Dagmara Ana Luković sahranjena je u rodnoj Poljskoj.

Beogradski aforističarski krug