Saša Dimitrijević
Online dijeta - Momir Vasić
Saša Dimitrijević
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
Shadow

Tomić i Sredanović dobitnici nagrade „Dragiša Kašiković”

Ovogodišnji dobitnici nagrade «Dragiša Kašiković», Izdavačke kuće «Srpska reč» iz Beograda su Stanislav Tomić za aforizme i Miroslav Sredanović za satiričnu priču.

Nagrada «Dragiša Kašiković» se dodeljuje od 1994. godine za vrhunske umetničke i profesionalne domete i širenje slobode stvaralaštva, u oblastima kojima se bavio istaknuti novinar i književnik Dragiša Kašiković (1932-1977). Priznanje čine plaketa i novčani iznos.

Stanislav Tomić iz Zvornika u Republici Srpskoj je aforističar mlađe generacije. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Radi kao profesor filozofije zvorničkom srednjoškolskom centru. Objavljuje u uglednim regionalnim listovima i časopisima. Autor je četiri zapažene knjige aforizama. Zastupljen je u više zbornika i antologija srpskog aforizma. Dobitnik je Vibove nagrade, priznanja „Radoje Domanović” i drugih vrednih priznanja za satiru. Piše aforizme koji su društveno angažovani, kritički, satirični, politički, ali su istovremeno i filozofski, etični i umetnički.

Miroslav Sredanović je satiričar iz Beograda. Diplomata je u penziji. Piše aforizme i satirične priče. Za kratke priče je dobio nagradu „Vuko Bezarović” u Pljevljima, „Nadži Naman” u Libanu i nagradu na Festivalu humora i satire u Rakovici. NJegove kratke priče odlikuju sažeti izraz, dinamični dijalozi i oštro intoniran humor, a tematika se odnosi na političke događaje i karakterne osobine naših ljudi. Dobitnik je i nagrade „Radoje Domanović”, Udruženja književnika Srbije. Objavio je deset knjiga aforizama u Srbiji Republici Srpskoj. Prevođen je na više stranih jezika.

O dobitnicima nagrade je odlučivao žiri u sastavu: književnik Aleksandar Čotrić (predsednik), urednik u «Srpskoj reči» Aleksandar Cvetković i književnik i predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu Miodrag Jakšić (članovi).

Priznanje nosi ime po Dragiši Kašikoviću, jednom od najznačajnijih stvaralaca u dijaspori, satiričaru, piscu, publicisti, slikaru, prevodiocu, novinaru i uredniku. Kašiković je od savremenika nazvan „vitezom srpske političke emigracije”. Rođen je 1932. godine u Hadžićima, pored Sarajeva. Kašiković je kao politički emigrant 1957. godine došao u SAD, gde je završio fakultet i perfektno ovladao engleskim, nemačkim i francuskim jezikom. Pokrenuo i književni časopis „Danas”, kao i satirični list „Čičak”. Pored ostalih, Kašiković je objavio knjige „Poručnik Kavaja”, „Dupljaci” (drama) i „Partija te tuži, Partija ti sudi” (aforizmi). Kašiković je ubijen u Čikagu od pripadnika jugoslovenske Službe državne bezbednosti, u redakciji lista “Sloboda”, glasila organizacije Srpska narodna odbrane, koju je osnovao naučnik Mihailo Pupin 1908. godine.

Nagradu “Dragiša Kašiković” za aforistiku prethodnih godina dobili su: Rade Jovanović, Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić, Rastko Zakić, Filip Mladenović, Dejan Milojević, Iva Mažuranić, Zoran T. Popović, Dragan Rajičić, Vladimir Jovićević Jov, Momčilo Mihajlović, Vesna Denčić, Dragutin Minić Karlo, Vasil Tolevski, Vitomir Teofilović, Milan Beštić, Jovo Nikolić, Aleksandar Baljak, Dušan Puača, Bojan LJubenović, Zoran Rankić, Veselin Mišnić, Savo Martinović, Arkadij Davidovič, Rade Đergović, Milan R. Simić, Vladimir Ćalić, Slavomir Vasić i Radivoje Bojičić.