Održan Satira fest na Kolarcu

Dvadeset prvi Međunarodni festival humora i satire Satira fest 2023, u organizaciji Beogradskog aforističarskog kruga, održan je 19. oktobra u „Zadužbini Ilije M. Kolarca”.

Za najbolji aforizam, među više stotina izgovorenih, proglašen je: „Naš narod ima pare za crne dane. To mu je za svaki dan.” Njegovom autoru Jovanu Zafiroviću iz Donjeg Korminjana kod Kosovske Kamenice pripala je nagrada „Vuk Gligorijević”, koju mu je uručio predsednik BAK-a Slobodan Simić.

Po prvi put uručena je i nagrada „Vesna Denčić” – za najbolju seriju aforizama, a nosilac ovog priznanja postao je Mile Đorđijoski iz Delčeva u Severnoj Makedoniji.

Za ova priznanje nadmetalo se 39 aforističarki i aforističara iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. NJih je za učešće izabrala ovogodišnji selektorka manifestacije Nada Karadžić.

Prethodno su satiričari iz regiona položili cveće na spomen-bistu književniku Radoju Domanoviću (1873-1908) na Kalemegdanu, u čast 150 godina od njegovog rođenja.

Ovogodišnji Satira fest bio je posvećen šezdesetoj godišnjici rođenja satiričarke i glavne urednice elektronskog časopisa „Etna” Vesne Denčić (1963-2020) i odvijao se pod sloganom „U društvu se ne šapuće”. O Denčićevoj je govorio književni kritičar Vitomir Teofilović.

Na Satira festu je uručena nagrada „Rastko Zakić” Radivoju Ralu Damjanoviću iz Smedereva za najbolju satiričnu pesmu pod naslovom “Ponavljači” i priznanje Vitomiru Ćurčinu za najbolju satiričnu priču nazvanu „Mobilni poligraf”.

Po tradiciji, osmi put uručena je „Nagrada za satiričnu hrabrost” Beogradskog aforističarskog kruga, čiji je dobitnik LJubomir Živkov, satiričar, publicista, novinar i kolumnista iz Beograda.

Priznanje za ukupan doprinos satiri pripalo Milenu Milivojeviću, književniku iz Bora.

Karikaturista Goran Ćeličan iz Varvarina je dobitnik nagrade „Nikola Otaš” za ukupan doprinos satiričnoj karikaturi, koju po šesti put dodeljuju Udruženje karikaturista Srbije i Beogradski aforističarski krug.

Odličje „Zlatni krug” za afirmaciju satire u svetu ove godine pripalo je satiričaru Ivi Miji Andriću iz Zagreba.

BAK je nagradio i najmlađe učesnike Satira festa -učenicu osnovne škole Jovanu Glidžić i učenika srednje škole Andriju Aleksića, oboje iz Niša.

Program je vodio Miodrag Stošić.

Učesnici Satira festa 2023 bili su:

MAKEDONIJA

Mile Đorđijoski
Aco Đorđiev
Dimitar I. Vilazorski
Jane Atanasov
Atanas Krlevski

CRNA GORA

Bojan Rajević
Dejan Tofčević
Branko Vuković

BiH

Stanislav Tomić
Miladin Berić
Momir Vasić
Jovo Nikolić
Milan Nikčević
Živko Đuza

HRVATSKA

Zlatko Tomić

SRBIJA

Slobodan Simić
Aleksandar Čotrić
Bojan LJubenović
Vitomir Teofilović
Savo Martinović
Milen Milivojević
Dobrivoje Antonić
Ninus Nestorović
Jovan Zafirović
Marija Ranđelović
Ljubomir Šuljagić
Radivoje Rale Damjanović
Jovana Glidžić
Željko Žele Jovanović
Goran Ivanković
Neško M. Ilić
Dragutin Minić Karlo
Goran Radosavljević
Bratislav Kostadinov
Mitar Đerić Laki
Slađan Martinović Bukovski
Milko Stojković
Slavko Surla
Nenad Maksimović
Dušan Puača
Marina Raičević