Saša Dimitrijević
Online dijeta - Momir Vasić
Saša Dimitrijević
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
Shadow

Vesna Denčić – Legenda lašeg humora i satire

Vesna Denčić ostaće u istoriji naše satire kao osobena spisateljica raznih žanrova i kao osnivač i urednik znamenitog časopisa Etna.
Etna pripada sazvežđu najboljih elektronskih časopisa za humor i satiru na svetu. Časopis je Vesna osnovala 2000. godine, a uređivala ga je čitave dve decenije, do kraja svog nedugog života, 2020. godine. Izašlo je 180 brojeva, što je u našoj sredini, gde je kontinuitet retkost, već samo po sebi podvig. Vesnin poduhvat je utoliko vredniji što je postojanost časopisa i zamašan korpus tekstova i likovnih priloga odlikovao i visok književni nivo. Svaki broj Etne je bio literarno-likovni događaj, knjiga sa antologijskim aforizmima, kratkim pričama, satiričnim pesmama, esejima, karikaturama, književnim prikazima – reljefna hronika naše zbilje u humorističko-satiričnoj vizuri. To je čitava biblioteka od 180 knjiga, dostojna učinka velikih timova, a Vesna je Etnu uređivala sama. U njoj su tekstovi i karikature majstora kratkih formi od Srbije do Australije, čitave naše dijaspore. Rendgenski snimak našeg doba u satiričnoj vizuri zaveštan je potomcima i diskom Smeh do bola.
Za visok nivo Etne zaslužna je uzorna Vesnina energija, koja poriče antičku devizu o korelaciji tela i duha – pokazala je da i fizički krhko biće, Paskalova trska koja misli, ima neviđenu energiju i elan vital.
Vrednoća i entuzijazam su preduslovi za istrajnost i obuhvat sadržaja, a za umetničko-intelektualni nivo časopisa zaslužni su drugi Vesnini kvaliteti – renesansna znatiželja i višestruki talenat. Pisala je umne i duhovite aforizme i priče, osobenu poeziju, visprene eseje o temama iz raznih sfera kulture, studiozne književne prikaze; prevodila prozu i poeziju… Bila je strasni hroničar naše književne scene – njena Knjiga umnoženih značenja je zbirka portreta svih znatnijih satiričara našeg vremena, od klasika Duška Radovića do najmlađih aforističara.
O Vesninim talentima rečito svedoče i visoka priznanja koja je dobila za aforizme, kratke priče i pesme, među kojima je i naša najveća nagrada za humor i satiru – Radoje Domanović.
Pošto ovu simboličniu počast prvoj dami naše satire odajemo na Satira-festu, evo i malog izbora Vesninih bisera duha:

AFORIZMI VESNE DENČIĆ

Deset Božjih zapovesti sveli smo na pravu meru.

Nije ovo propaganda. Ovo je sistem informisanja.

Dajte mi cilj da opravdam sredstva.

Obećali su nam bolje sutra. Morali su nešto.

Da bi se proverili temelji, sve mora da se ruši.

Neprijatelj broj jedan začetak je serijske proivodnje.

Kupila sam oružje. Sad sam jači pol.

Groblja su dokaz da je tu nekad bilo života.

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka. Sami su se pokopali.

O mrtvima sve najlepše. Dok se ne otvore arhivi.

Izbor: Vitomir Teofilović