Saša Dimitrijević
Online dijeta - Momir Vasić
Saša Dimitrijević
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
Shadow

Boško Grgić – Sve je podmazano

PRIKAZ KNJIGE HUMORA I SATIRE   BOŠKA GRGIĆA »SVE JE PODMAZANO« 

                                 S DRUGE STRANE FATAMORGANE

(Boško Grgić, »Sve je podmazano«, JU Zavičajni muzej Gradiška, Gradiška, 2024.)

 UVOD

        Boško Grgić, novinar, pjesnik i satiričar rođen je 1960. godine u Laktašima. Humorističke i satirične tekstove objavljivao je u svim najznačajnijim listovima bivše Jugoslavije, »Ježu«, »Politici« i  »Večernjim novostima« iz Beograda, »Nezavisnim novinama« iz Banjaluke i »Oslobođenju« i »Radio Sarajevu« iz Sarajeva. Dobitnik je više nagrada na festivalima i javnim konkursima humora i satire. Zastupljen je u brojnim Antologijama i zbornicima humora i satire balkanskih aforističara i satiričara. Nakon knjige humora i satire  „Prvi par opanaka“, iz samostalne autorske radionice Boška Grgića, stiže nam nova knjiga, vrsna kompilacija,  aforizama, epigrama,  satirične poezije i kratke satire u prozi, pod naslovom „Sve je podmazano“. U njoj je  autor sabrao  svoje humorističke  i satirične  tekstove različitih žanrova. Autor živi i uživa u starosnoj penziji u Gradišci.

KRATKA FORMA

Književno pisanje  sve  se više prilagođava novim savremenim informativnim  tehnologijama. Od pojave mobilnih telefona i mogućnosti slanja SMS i viber poruka i tvitova, razvila se kratka on line književnost, poezije, priča i aforizama u najkraćoj mogućoj formi. Kratka forma postaje sve kraća, a jezik slobode sve duži.KompanijaTviternapravila je internet servis za slanje ličnih poruka od maksimalno 140 slovnih znakova, koji je u kratkom vremenu postao najpopularniji novi  medij i društvena mreža. Tako se pojavila poezija u tekstu od 140 slovnih znakova. Specifična haiku poezija sa svojom kratkom zadanom formom stiha, na Tviter platformi, sada je postala «tvaiku» poezija. U Japanu je štampan zbornik tviter literature. U Americi je objavljen prvi tviter roman. Nema više romana rijeke. Od sada ćemo forsirati kratke, doboke i bistre potoke. Humoristi, satiričari i aforističari su jedini spremno dočekali  novo tehnološko doba, jer su oni i do sada pisalikratko, štedljivo i revolveraški, na brzo potezanje. Minimalizam po glavi stanovnika, druže plavi, i sve po kratkom postupku. Uz redovno utjerivanje „kratke pameti“ dugim pendrecima. To nam je naslijeđe od viševjekovnogživljenja u različitim autoritarnim društvima i totalitarnim režimima.

Satirična aforistika  i humoristička kratka forma na srpskom jeziku predstavljaju danas pojavu bez presedana u novijoj evropskoj i svjetskoj književnosti.  Srbi su svoju tešku i turbulentnu Istoriju preživjeli  smijući se sebi i drugima.Trebalo je izdržati sve istorijskemjene i lomove  i pritom sačuvati  mentalnu ravnotežu i duhovno zdravlje.  To nam je uspjelo zahvaljujući jednoj našoj vrlini duboko usađenoj u karakter i mentalitet srpskog narodnog bića: sposobnosti da se smijemo na vlastiti račun kad nam je najteže. To je nepobitni dokaz vitalnosti našeg narodnog duha.Za to su najviše zaslužni pojedinci, konkretni autori: aforističari, satiričari, humoristi i drugi stvaraoci, ali nam se računa u kolektivni pozitivni nacionalni saldo.

SMIJEH SLOBODE

U davna prošla vremena vladari država, kraljevi i carevi, prilikom ceremonije krunisanja bili su miropomazani, odnosno božjom voljom određeni s neba. Današnji političari na zemlji, koje narodbiraglasanjem na izborima,  su bez nekadašnjeg svetačkog oreola,  premazani, namazani, umazani, zamazani i dobro  podmazani. Napredak je to valjda koji priliči viševjekovnom civilizacijskom razvoju ljudskog društva i nastanku savremene demokratije. Politička kasta koju čine političari, ministri, poslanici, odbornici i njihovi savjetnici i ostala bulumenta raznih birokrata i budžetlija, glavna su tema nove knjige humora i satire  ovog autora. Kao sindikalni borac, Boško Grgić ih poznaje kao žutu  paru. Stalno nam prodaju stare fore za nove metafore. Uvijek igraju nove role na iste političke parole.

Autor je u ovoj knjizi sabrao 193 aforizama, 19 epigrama, 21 satiričnu  pjesmu  i 8 kratkih zapisa satirične proze. U tematskom smislu ova knjiga predstavljanastavak njegove prethodne knjige, ali istovremeno ona  nam donosi širi prikaz autorovih   književnih i stvaralačkih preokupacija i žanrovski raznovrsniji i bogatiji izbor tekstova, u odnosu na njegovu prethodnu  knjigu  humora i satire. Većina aforizama u ovoj knjizi referiše se na političke idruštvene teme, ali ima i onih drugih koji tematski obuhvataju raznoliku širinu svakodnevnog života ljudi. Aforizmi u ovoj knjizi sadrže ponajbolje odlike, od ove književne vrste i kratke forme: dvosmislenost, asocijativnost, metaforičnost, aluzivnost, paradoksalnosti što je najvažnije duhovitost. Njegovi aforizmi su satirični, kritički, društveno angažovani i etički usmjereni, sa duhovitom i poučnom poentom na kraju. Od dvjestotinjak aforizama sabranih u ovoj knjizi izdvojili smo njih nekoliko kao ilustraciju  autorovog aforističkog stila i forme:

AFORIZMI

Mlatio je praznu slamu i zaradio bijeli hljeb. Nama ne ostavi ni slamku spasa.

Klimatske promjene su morale doći. Previše je prodavača magle!

Naši su se tajkuni školovali na tečaju, a obogatili na stečaju!

Sve je podmazano, a škripi na sve strane!

Samo u skupštinskim klupama i u krevetu profitiraju ponavljači!

Kada bi politika bila šah konj bi bio najjača figura!

Naši političari baš uživaju. Oko bosanskog lonca postavili švedski sto.

Brak iz računa počinje matičarem, a završava advokatom.

Fenomen demokratije na Balkanu. Stotine partija a jednopartijski sistem!

Režim je za dijalog. Neprestano me pozivaju na informativni razgovor.

Epigrami su kod nas mnogo rjeđa književna vrsta od aforizama. Pisanje epigrama objedinjuje u sebi pjesničko i aforističko umjeće. Od epigrama sabranih u ovoj knjizi svojom duhovitošću, satiričnom oštricom i umjetničkom snagom posebno se ističu epigrami pod naslovima „Kod sajdžije“, „Ušteda“, „Pet do dvanaest“, „Sukob interesa“, „Napredak“, „Javne nabavke“ i drugi. Kao teme epigramskog poigravanja, ironizovanjai parodiranja u prvom planu su dominantne negativne pojave u našem  društvu u tranziciji, kao što su mito i korupcija, pljačka, kriminal, karijerizam, dilentantizam,nepotizam, skorojevićki mentalitet i druge društvene devijacije. Kroz cijelu knjigu vidljiva je autorova izrazita socijalna angažovanost na strani prostog naroda, radnika, seljaka, penzionera i svih drugih gubitnika naše tranzicije.

 

                                                               EPIGRAMI

Kod sajdžije

Majstore, sa satom nešto ne štima,

pokazuje pet do dvanaest

vjekovima!

Napredak

Na korupciju stavljena tačka!

Korupcije nema, ovo sad je pljačka!

Sukob interesa

Iz stranke su ga, tvrde, isključili

s pravom.

Bio je u sukobu interesa,

razmišljao je svojom glavom!

Javne nabavke

Otvaramo stavke

javne nabavke!

I što su one javnije

mogu biti i bespravnije!

Od satiričnih pjesma naročitu literarnu upečatljivost imaju pjesme „Odskočna daska“, „Razmazane boje“, „Kad čovjek ostari“, „Savjetnici“ i „Korupcija“.

 

                                                  SATIRIČNA POEZIJA

 

Odskočna daska

Ne moraš biti bistar

da postaneš ministar,

šanse su ti veoma tanke,

ako nisi pripadnik stranke!

 

Ne moraš biti ni naučnik

da postaneš savjetnik,

važan je komad hartije

sa logom partije!

 

Ne moraš biti ni uspješan često

da zauzmeš direktorsko mjesto,

ovdje je važna posebna šema,

ili te u fotelji nema!

 

Ne moraš biti majstor od zanata,

da postaneš diplomata,

ali ako su ti veze žive,

dobićeš akreditive!

Da rezimiramo na kraju,

ne prolaze najbolje koji mnogo znaju.

Ili da potpuno skinemo maske,

nema napretka bez odskočne daske!

Satirični prozni zapisi su napisani  u obliku kratkih  umjetničkih oneobičavanja i alegorija koje pokazuju svu apsurdnost našeg svakodnevnog društvenog i političkog života i ovdašnje stvarnosti.   U ovim duhovitim i lucidnim zapisima defiluju razne „političke životinje“ kao štosu vukovi samotnjaci i krvoločni kurjaci, stari lisci i lukave lisice, vješti jazavci, prevrtljivi kameleoni, troglave aždaje i zaštićeni medvjedi, što je samo umjetnički basnopis„životinjske farme“ i političke džungle u kojoj živimo. U tim imaginativnim  skaskama ima i pacova, zmija otrovnica, pasa lutalica, slonova, krokodila i gorila koji čuvaju državne  volove. Gorka je to hiperbola slike našeg poživotinjenog i dehumanizovanog svijeta. Međutim, kada piše o negativnim društvenim pojavama, teškim dramama naše svakodnevnice i lošim ishodima,  autor zadržava humornu vedrinu, kao neku vrstu poželjnog optimističnog happyend-a.

U humorističkim i satiričnim  prilozima sadržanim u ovoj knjizi autor ne mudruje, ne pametuje i ne lekcijaši. On je tu više da skrene pažnju, pokaže prstom, da nas podsjeti i opomene, nego da sudi. Čini to  kao da izvodi neki magijski ritual i duhovnu vježbu,  koja  ima za krajnji cilj literarnu dekontaminaciju, dezinfekciju, deratizaciju, dezinsekciju i detoksikaciju našeg zatrovanog i bolesnog društva.

ZAKLJUČAK

Mnogima se naša društvena i politička stvarnost, pojavljuje kao akutno stanje fatamorgane  u pustinji realnosti, koja se u narodu doživljava, kao beskrajni niz montiranih nestvarnih slika iz televizijskih serija „Nadrealista“ i „Kursadžija“, kako kaže autor,  i rijalitija „Zadruga“, dodao bih ja. Aforizmi, epigrami, satirične pjesme i kratki zapisi u ovoj knjizi su gorki književno – literarni  komentari naše lažne zbilje i svakovrsnih privida društveno-političke stvarnosti.Smisao za humor  pojedinca  je  apsolutni dokaz duhovne slobode ličnosti. Zato je Boško Grgić,  u ovoj knjizi pomalo i „đavolji advokat“, dosadno zakeralo, onaj koji glasno govori ono što čaršija/palanka misli, a ne smije ili ne želi da kaže, zbog prisutnog  konformizma i raširenog oportunizma. Pisanje Boška Grgića pomalo nas tematski podsjeća na „bolju prošlost“, koju smo tako brzo napustili i  zaboravili  sve ono dobro iz tog vremena, što na starije  čitaoce može da ima nostalgični psihoterapeutski efekat.

„Humor je još jedno oružje duše u borbi za samoodržanjem.“, zapisao je VoktorFrankl, poznati psiholog, osnivačlogoterapije i čovjek koji je preživio strahote Aušvica.  To je ono što dugujemo sebi. „Humor je jedina valuta platežna na cijelom svijetu.“, citat je sa jednog satiričnog portala u Slovačkoj. To je ono što darujemo drugima. Vuk Stefanović Karadžić davno je napisao čuvenu poučnu preporuku: „Ako svak učini onoliko koliko može, ovaj narod neće propasti!“Uz zdrav humor i smijeh živjeće ovaj narod. Bez obzira na sve teškoće i nedaće koje nas prate. Na kraju jedno naravoučenije: U životu je kao i na suncu. Ko nije namazan izgori. – kako kaže jedna duhovita objava na društvenim mrežema na internetu

Đorđe Latinović