Saša Dimitrijević
Online dijeta - Momir Vasić
Saša Dimitrijević
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
Shadow

Marko Pajić dobitnik Nagrade „Vladimir Bulatović Vib”

„U poređenju sa stranim plaćenicima, domaći izdajnici su neka vrsta volontera.”; „Počeli smo da razvijamo veštačku inteligenciju. Prirodna nam odlazi iz zemlje.”; „Savij kičmu da ti se lakše popnu na glavu.”; „Kurta i Murta su srpski jahači apokalipse.”; „Da učimo na tuđim greškama? Neka hvala! Tuđe nećemo, svoje ne damo!” – aforizmi su Marka Pajića, pisca iz Valjeva koji je dobitnik ovogodišnje tradicionalne Vibove nagrade, lista „Politika” za najboljeg mladog satiričara do 35 godina.

U najužem izboru bili su Radojka Draganić iz Nikšića i Uroš Papeš iz Kragujevca.

Po mišljenju žirija, „Pajić je autor koji na duhovit način piše o neveselim pojavama i mudrim mislima kritikuje nepametne poteze protagonista javnog života. Humorno-satirična i groteskna projekcija naše stvarnosti u Pajićevim aforizmima nalazi svoj odgovarajući i uverljiv izraz. NJegovi kratki i višeznačni zapisi lucidno, slikovito i rečito tumače svakodnevicu koja je katkad fantastičnija od same literature”.

Odluku je doneo „Politikin” žiri na čijem čelu je urednik humorističkih rubrika u „Enigmatici” i „Razbibrizi” Aleksandar Čotrić, a članovi urednik „Politikinog” „Satirikona” Dragutin Minić Karlo, kolumnista i urednik „Politike” Aleksandar Apostolovski, književnik i književni kritičar Vitomir Teofilović i satiričar Jovan Zafirović.

Marko Pajić je rođen 1990. godine u Kraljevu. Odrastao je u Vrnjačkoj Banji, gde je završio osnovnu školu. Srednju mašinsko-tehničku školu okončao je u Trsteniku, posle čega je studirao na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i stekao zvanje diplomiranog, a potom i master inženjera poljoprivrede. Od 2015. godine radi kao profesor u Poljoprivrednoj školi u Valjevu.

Od srednjoškolskih dana piše poeziju – ljubavnu, misaonu, za decu i satiričnu. Aforizme objavljuje u „Politici”, „Novostima”, „Razbibrizi”, „Enigmatici”, „Etni”, „Šipku” i drugim novinama, časopisima i portalima.

Osvajao je nagrade na književnim konkursima u Podgorici, Kosovskoj Vitini, Aleksincu, Lazarevcu, Irigu…

Vibova nagrada se dodeljuje od 1995. godine, u čast jednog od najvećih srpskih satiričara, urednika i novinara „Politike” Vladimira Bulatovića Viba (1931-1994), koji je preminuo pre tri decenije.

Priznanje, koje se sastoji iz plakete, povelje i novčanog iznosa dobitniku će biti uručeno na svečanosti u prostorijama „Politike”, 8. marta, na 93. godišnjicu Vibovog rođenja.