Saša Dimitrijević
Online dijeta - Momir Vasić
Saša Dimitrijević
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
Shadow

Održana godišnja Skupština BAK-a

Na godišnjoj Skupštini Beogradskog aforističarskog kruga, na predlog predsednika dr Slobodana Simića, odlučeno je da za nove članove Upravnog odbora budu izabrani Dobrivoje Boba Antonić iz Novog Sada i Jovan Zafirović iz Donjeg Korminjana kod Kosovske Kamenice. Oni će „pojačati” dosadašnji sastav koji su, uz Simića, činili Aleksandar Čotrić, Nada Karadžić, Vitomir Teofilović i Mitar Đerić Laki.

U članstvo Beogradskog aforističarskog kruga, po predlogu Komisije na čijem čelu je Vitomir Teofilović, primljeni su:
– Zlatko Tomić iz Splita (Hrvatska)
– Dimitar I. Vilazorski iz Velesa (Severna Makedonija)
– Slobodan Dučić iz Stepančićeva kod Novog Sada
– Jane Atanasov iz Kočana (Severna Makedonija)
– Slavko Surla iz Zrenjanina
– Danilo Kocić iz Leskovca
– Aco Đorđijev iz Murtina kod Strumice (Severna Makedonija).
Time je broj članova BAK-a povećan na više od 120.

Dragutin Minić Karlo, predsednik žirija BAK-a za nagradu „Rade Jovanović”, koja se dodeljuje za najbolju knjigu aforizama u prethodnoj godini, saopštio je da je priznanje pripalo Bratislavu Kostadinovu (1975) iz Kruševca za zbirku „Krotke misli” (Artija, Paraćin, 2023). Minić je istakao da se ovo delo izdvojilo svojom umetničkom vrednošću i čvrstim autorskim stavom. „Kostadinov je jedan od najtalentovanijih i najoriginalnih aforističara. Reč je o urbanom piscu, ironičnom do sarkazma, koji i ovom knjigom dokazuje da se uvek blago izdvaja od glavnog satiričnog pravca”, navodi se u obrazloženju žirija. Svečano uručenje biće upriličeno u avgustu ove godine u Čajetini na „Letnjem uličnom erskom kabareu”. U žiriju su bili i Savo Martinović i Dejan Milojević, a odluka je doneta u konkurenciji više od šezdeset naslova najkraće književne vrste.

Na Skupštini BAK-a razmatrani su i usvojeni izveštaji o aktivnostima i finansijama za 2023. Konstatovano je da je BAK u maju protekle godine uspešno organizovao 12. Festival satirične priče (drugi put u online formatu), čiji je selektor bio Željko Žele Jovanović iz Kragujevca, 21. Satira festa (selektorka Nada Karadžić), u oktobru i krajem godine 42. Novogodišnji satirikon (selektor Jovan Zafirović). Ove manifestacije okupile su učesnike iz Srbije i regiona i veliki broj posetilaca, te su potvrdile da je BAK respektabilna organizacija sposobna da organizuje najzahtevnije skupove aforističara i satiričara.

Godišnjoj skupštini BAK-a prisustvovali su članovi iz Srbije, BiH i Hrvatske.