Saša Dimitrijević
Online dijeta - Momir Vasić
Saša Dimitrijević
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
Shadow

Satira fest u znaku Vladimira Bulatovića Viba

„Devetnaesti Međunarodni festival ‘Satira fest’ koji organizuje Beogradski aforističarski krug biće održan u četvrtak, 21. oktobra, s početkom u 19 časova i 30 minuta u maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, najavio je predsednik BAK-a dr Slobodan Simić.
„’Satira fest 2021′ posvećen je devedesetoj godišnjici rođenja satiričara Vladimira Bulatovića Viba (1931-1994) i odvijaće se pod sloganom ‘Satira na pola koplja’. O Vibovom delu govoriće književni kritičar Vitomir Teofilović“, poručuje Simić i saopštava ko su ovogodišnji laureati prestižnog satiričnog festivala:
„Na ‘Satira festu’ biće uručena nagrada ‘Rastko Zakić’ Ljiljani Krstić za najbolju satiričnu pesmu pod naslovom ‘Ima takvih’ i priznanje Milku Stojkoviću za najbolju satiričnu priču nazvanu ‘Mesto pod suncem’. Ovi pobednici određeni su na osnovu konkursa, a dobitnik nagrade ‘Vuk Gligorijević’ za najbolji izgovoreni aforizam na manifestaciji biće poznat pošto nastupi svih četrdeset odabranih učesnika. Za priznanje će se nadmetati aforističari iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje je izabrao ovogodišnji selektor manifestacije Dragutin Minić Karlo“.
Po tradiciji, šesti put biće uručena Nagrada za satiričnu hrabrost Beogradskog aforističarskog kruga, čiji je ovogodišnji dobitnik Dragoljub Draža Petrović, novinar, kolumnista, publicista i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Danas“. „Petrović u svojim tekstovima uspešno kombinuje principe novinarskog traganja za istinom i književne elemente satire. Ovaj kolumnista piše britko, ironično, polemički i beskompromisno, ali sve to začinjava blagotvornim humorom, jedinim oružjem nemoćnih, iskazanim kroz alegorije, metafore i hiperbole. Za njega je humor – kako je to formulisao Karel Čapek – najdemokratskiji oblik ljudskog života. Autorska hrabrost je jedna od osnovnih odlika Petrovićevog rada, jer je ostao dosledan principima profesije i svojim uverenjima, oličenim u nepristrasnosti i integritetu, uprkos brojnim pretnjama i pritiscima kojima je, u različitim oblicima, bio izložen još od sredine devedesetih godina prošlog veka“, navodi se u obrazloženju odluke žirija. Prethodni dobitnici priznanja su: Sergej Trifunović, Zoran Kesić, Dragoljub Ljubičić Mićko, Teofil Pančić i Svetislav Basara.
Priznanje za ukupan doprinos satiri pripalo je novinaru, aforističaru, piscu satiričnih priča i putopisa, autoru za decu i uredniku rubrike „Satirikon“ u „Politici“ Dragutinu Miniću Karlu (1942).
Muhamed Đerlek Maks iz Novog Pazara dobitnik je nagrade „Nikola Otaš“ za ukupan doprinos satiričnoj karikaturi, koju po četvrti put dodeljuju Udruženje karikaturista Srbije i Beogradski aforističarski krug. Prethodni dobitnici bili su: Tošo Borković, Predrag Koraksić Koraks i Saša Dimitrijević,
Odličje „Zlatni krug“ za afirmaciju satire u svetu ove godine pripalo je Gordani Jović Stojkovskoj iz Severne Makedonije, Babkenu Simonjanu iz Jermenije, Mladenu Vukoviću iz Hrvatske i Milanu Kupeckom iz Slovačke.