Ulazak – Miodrag Lazarević

           Mnoge analize rade se na izmaku jedne i ulasku u drugu godinu, odnosno, kad odlazi stara, a dolazi Nova godina. Najviše se, dabome, govori o tome šta se uradilo, a šta nije (o razlozima se uglavnom ne govori) i šta će se sve uraditi u narednoj nam godini.
Naravno, govori se i o novogodišnjem izlasku, zapravo, o ulasku u svečane salone i restorane gde će se dočekati „najluđa“ noć. Biće tu ulazaka i u druge zemlje i njihove metropole, ali to je manjina koja ima malo više ulaznih evrića, što sve zavisi od dubine ulaska ruke u (sopstveni!) džep, ali i od zdravstvene situacije, odnosno, da neko nije zaražen koronavirusom.
   Neki te ulaske povezuju s Evropskom unijom, drugi s Rusijom, treći s Amerikom i Kinom… budi Bog s njima! Sigurno da do kraja ove, već stare 2021. godine, nema ništa od kandidature za EU, ali, bože moj, za tri godine, kako najavljuju, 2025. godine, eto nas na pragu, takoreći, na poslednjem stepeniku Evropske zajednice! A i to prođe očas posla, jer, šta su tri godine u odnosu na tri decenije, tri veka i tri milenijuma? Ništa.
   Mnogi naši građani provešće taj izlazak i ulazak kod svojih kuća u krugu svojih bračnih drugova, jer će deca sa svojim društvom biti u kvadratima kafića i restorana. Oni najmalađi nadaju se bar da padne sneg i da naprave Sneška Belića, a i on je svake godine sve tanji, a šargarepa za nos je odavno pojedena.
   Dvojica kolega, koji umalo da nisu dobili izlaz, tj. otkaz u firmi i ulaz na Biro za nezaposlene, zabrinuti su mnogo za ovu situaciju kod nas, po Evropi, u svetu, a i šire.
– Pa, sad, kad uđemo u tu…
– Misliš, Evropsku uniju?
– Ma, jok, bre, mislim na Novu 2022. godinu!
– A to! Može, pa da je spojim s Božićem i to na selu, ako me rođaci nisu zaboravili.
– More, i sa srpskom iliti starom Novom godinom da se spoji.
– To bi bilo super, inače u januaru ne radimo ništa na poslu, sve je u znaku proslava.
– Samo, plašim se ja nešto, nemamo mi taj standard za dve Nove godine.
– Pa šta, i Kinezi imaju svoju Novu godinu!
– Jeste, ali njihova privreda doživljava bum, mogu da slave Novu godinu svakog meseca.
– Pa i naša privreda je odavno pukla! Nego, hajde mi da nazdravimo i živeo nam ulazak!
– Ali, prvo, živeo nam izlazak!
– E, odavno sam ja izašao iz takta, još samo da izađem iz sopstvene kože, pa posle mogu da uđem bilo gde!

Miodrag Lazarević