Saša Dimitrijević
Online dijeta - Momir Vasić
Saša Dimitrijević
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
tosha1
Otas-jahac
Divac-kiselo-voce
Miloradovic-munja
Custom dimensions 712x360 px
stefan
Custom dimensions 712x360 px
Custom dimensions 712x360 px(1)
goran-celicanin
shop
Jordan
sasha (1)
previous arrow
next arrow
Shadow

Najbolja knjiga aforizama u 2022. godini

Beograd, 22. mart – Zbirka „Pucnji bez opomene”, autora Jove Nikolića (1958) iz Ugljevika u Republici Srpskoj, najbolja je knjiga aforizama na srpskom jeziku objavljena u prethodnoj, 2022. godini, odluka je žirija nagrade „Rade Jovanović”.

U obrazloženju se navodi da “autora nagrađenog dela karakteriše odgovornost prema napisanoj reči i da se on usredsređuje na bitne i krupne teme, koje znalački problematizuje u svojim veoma uspelim aforizmima”. “Jovo Nikolić pripada sazvežđu vrhunskih aforističara našeg jezičkog prostora, a nova knjiga, koja je nastajala čitavu deceniju, dokaz je njegove pune stvaralačke zrelosti, minucioznog pristupa pisanju satire i neprestanog kvalitativnog uzdizanja”, smatra žiri.

Izdavač nagrađene knjige je „ASoglas” iz Zvornika.

Žiri Beogradskog aforističarskog kruga, koji dodeljuje ovo priznanje, radio je u sastavu: Vitomir Teofilović, predsednik, Dragutin Minić Karlo i Dejan Milojević, članovi. Odluka je doneta jednoglasno posle pročitanih i razmotrenih 55 knjiga aforizama objavljenih prošle godine u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Priznanje dobitniku biće uručeno u okviru manifestacije „Letnji ulični erski kabare”, koja će u avgustu biti održana u Čajetini.

Nagrada „Rade Jovanović” je ustanovljena pre jedanaest godina, a dosadašnji dobitnici bili su: Aleksandar Čotrić za 2012. godinu, za zbirku „Pomeranje pameti”; Milan Todorov za 2013. godinu, za knjigu „Pokori se i počni”; Ninus Nestorović za 2014. godinu, za naslov „Ćuti i plivaj”; Zoran T. Popović za 2015. godinu, za delo „Daće Bog, ako Bog da”; ravnopravno za 2016. godinu Aleksandar Baljak za knjigu „Zidovi na horizontu” i Aleksandar Čotrić za „Teške misli”; ravnopravno za 2017. godinu Ratko Dangubić za zbirku „Crveni tepih” i Ekrem Macić za delo „Tetovaža na ledu”; ravnopravno za 2018. godinu Slobodan Simić za knjigu „Rijaliti šou” i Dragan Koprivica za naslov „Etida u CG-molu”; Bojan LJubenović za knjigu „Protivotrov” za 2019; Đorđe Otašević za naslov „Cvrkut punjenih ptica” za 2020. godinu i Aleksandar Čotrić za “Misli u pokretu” iz 2021. godine.

Odlukom Beogradskog aforističarskog kruga, nagrada se od 2016. godine zove „Rade Jovanović”, u znak odavanja počasti i čuvanja sećanja na jednog od najznačajnijih srpskih satiričara i aforističara, koji je živeo i stvarao u Užicu – Radomira Rada Jovanovića (1939-2016).

BEOGRADSKI AFORISTIČARSKI KRUG